Когато трябва да прокарате нов път, да направите детска площадка или паркинг, асфалтирането е първият метод, за който веднага се сещате. Това е практичен и лесен начин за създаване на трайно покритие, което при спазване на всички държавни стандарти ще продължи много години и ще издържи почти всяко натоварване.

Методи за полагане на асфалт

За да разберете как да поставите асфалт във вашия случай, трябва да разберете разликата в технологията.

Гореща технология

Особеността на технологията е, че сместа трябва да се донесе до мястото на работа, загрята до 120 градуса. Това е необходимо, за да се постигне висока степен на равномерност, която ще осигури повишена плътност и здравина на бъдещото покритие. Сред недостатъците на това решение е, че при горещо време битумът се изпарява, излъчвайки неприятна миризма и става опасен за околната среда. Освен това в горещите летни дни движението по такива пътища за тежкотоварни камиони е ограничено, в противен случай покритието може лесно да се деформира.

Този метод има определени ограничения по отношение на температурите. Обичайната смес трябва да се полага в сухо време, когато температурата на въздуха надвишава +5 градуса. При наличието на специални добавки в състава, които намаляват вискозитета на битума, долната температурна граница на технологията за полагане на горещ асфалт се намалява до -10 градуса.

Студена технология

Студеният асфалт се доставя до мястото на работа директно в пакети. Не е необходимо да се нагрява допълнително до висока температура и след това внимателно да се уплътнява с вибриращ валяк. Разликата е, че сместа се основава на асфалтови стърготини. Това е старо покритие, което се отстранява от пътищата и се смила, след което се смесва със специални добавки, които повишават техническите му характеристики. Можете да използвате такъв асфалт дори при -15 градуса под нулата. Основното е да няма снеговалеж и градушка.

Четири основни етапа на асфалтополагане

Процесът на асфалтиране винаги изглежда по един и същи начин. Било то компактна детска площадка или магистрала.

Изготвяне на пакет от разчетна и проектна документация

Мястото винаги има уникална топография, размер, почвена структура и характеристики. Следователно, първо специалистът изготвя проект за работа, определя как да постави асфалта и след това, въз основа на него, оценка.

Разкопки

 

Подготовката на площадката започва с отстраняването на слой почва.

Подреждане на основата

Първо се изсипва пясъчна или пясъчно-чакълена основа, след това слой от едрофракционен натрошен камък, а отгоре – натрошен камък с фина фракция. За да се увеличи максимално сцеплението на слоевете, всеки слой се изравнява с грейдер и се уплътнява. А горният слой на основата може да се третира с импрегнации, за да се подобри адхезията на основата и асфалтовите слоеве.

Асфалтова настилка

Сместа може да се приготви на място или да се достави от завода със самосвали. Първо се поставя едрофракционна смес, след това финофракционна смес. За укрепване на пътищата, се използват като аутобани, пътят включва армировъчна мрежа. Полага се между слоевете асфалт, като може да се импрегнира с битумна емулсия за по-добра адхезия.