Към довършителните ремонти се отнасят: санитарни, електрически и други. Преди да започнат да функционират дадени сгради, е необходимо да се подготвят помещенията за съхранение на материали, различни битови помещения, да се монтират необходимите механизми (асансьори, станции, компресори и др.), устройства и тръбопроводи и много други.

Има две основни подразделения на видовете довършителни работи: вътрешни и външни.

Външни довършителни работи

Това е всяка работа, която се извършва от външната страна на сградата: мазилка, облицовка или боядисване.

Обикновена мазилка, мокра мазилка, стъклопакет и декоративна фасадна мазилка. Всички тези изброени видове принадлежат към видовете мазилки и се изпълняват по време на външни довършителни работи.

По време на външни облицовъчни работи фасадата на сградата е завършена с остъкляване, плочки, залепване на външните стени с азбестови плочи, магнезит, пластмаса, порцеланови каменни изделия, PVC панели, облицовъчни тухли, декоративен камък, стъклена фасада.

Видове вътрешни довършителни работи

Вътрешни довършителни работи са: облицовки и боядисване, декорация на стени с гипсокартонени плоскости по протежение на профила и залепване на стени от гипсокартон, залепване на стени с тапети, декорация на стени, различни декоративни мазилки, структурни шпакловане, боядисване с лепилни и маслени състави, монтаж на окачени тавани.

Ремонтни и довършителни работи – набор от мерки, насочени към подобряване на помещенията. Извършените висококачествени ремонтни и довършителни работи позволяват да се даде на апартамента, сградата, къщата представителен външен вид.

Ремонтните и довършителните работи също се разделят на груби и довършителни.

Груби довършителни работи:

Гипс. Те се извършват, за да се скрият пукнатини и неравности на стени и тавани повече от 5 мм, мазилките се извършват с циментово-варов, цименто-пясъчен разтвор или циментов разтвор с добавка на гипс. Шпакловката се извършва на няколко етапа: подготовка на повърхностите за основата, монтаж на профили за маяци и окончателно подравняване на стените.

Зидария. Изграждане на системи от отделни строителни материали, които се сглобяват по специален ред и се подсилват с циментова композиция. Видовете зидарски работи включват монтаж на прегради, стени, колони, камини от различни видове материали: естествен камък, блокове от пяна, тухли и др.

Гипсокартон. Това включва монтаж на стени, различни прегради, видове арки, наклони, ниши, окачени конструкции за тавани и др.

Боядисване. При извършване на бояджийски работи се извършва грундиране, армиране, шлайфане и полиране на обработените равнини. Последният етап, преди да започнат довършителните работи, е шпакловането на повърхностите с различни изравнителни смеси.

ВиК. Канализация и водопровод в помещенията, при необходимост демонтаж на остаряла ВиК инсталация – всичко това е груб ремонт и ВиК работа. Монтаж на измервателни уреди за топла и студена вода. Подготвя се място за вана, душ кабина, джакузи и друга санитария.

Електрическа инсталация. Правят и специални отвори в стените за табла, електрически четки, автомати, предпазители и разпределителни кутии.

Фини довършителни и ремонтни дейности:

Монтаж на тавани. На този етап се монтират различни видове тавани – окачени, опънати, комбинирани. Ако е необходимо, се извършва монтаж на различни стелажи и други конструкции.

Боядисване на стенни и таванни повърхности. Може би това е един от най-популярните елементи на довършителни и ремонтни работи във всяко помещение.

Лепене на тапети.