Новите прозорци сами по себе си няма да добавят естетика към стаята, ако са оформени от криви или обелени склонове. Общото впечатление ще бъде неприятно. Но ситуацията може лесно да се коригира, ако знаете как да шпакловате склоновете на прозорците и как да ги завършите след изравняване.

Това се счита за важна довършителна работа, след като се поставят нови врати и прозорци. Нарушена мазилка, счупена тухла, изкъртени первази и други, които трябва да се изгладят и да придобият добър външен вид.

Обръщането на врати и прозорци се предлагат от строителни фирми с майстори, които имат опита и знанията на този занаят.

Не го правете, ако не сте сигурни в способностите си, защото:

 • може да не получите желаната равна повърхност;
 • висок риск от напукване след ремонтните работи – поради използването на нискокачествена смес, промени във влажността в помещението;
 • ниска топлоизолация на прозоречната система;
 • няма адхезия към PVC.

Външното обръщане на врати и прозорци трябва да е устойчиво на отрицателното влияние на околната среда. По-добре е да го завършите с циментови разтвори, топлоизолационни смеси, които отблъскват влагата.

За вътрешните первази естетиката е по-важна. За гладко покритие се нанасят гипсови смеси и фини шпакловки.

Технология за изравняване при обръщане на врати и прозорци

Технологията зависи от степента на кривина, наличието или липсата на сериозни дефекти на повърхността. Ако вече са измазани, тогава просто трябва да изгладите равнината с довършителна шпакловка, за да се отървете от малки дупки, драскотини, пукнатини и грапавини.

Как действат майсторите – професионалисти:

 • Измерва се ширината и височината на отвора на прозореца с рулетка, изрязват се парчета с желания размер от перфорираните ъгли.
 • С помощта на бормашина с приставка за смесител пригответе разтвор за шпакловане.
 • Проверете нивото на сградата – вертикалният и хоризонталният на съответните ъгли, образувани от склоновете със стената. Върху тях нанесете шпакловка, като слоят се удебели там, където нивото го изисква.
 • Залепете перфорирания ъгъл върху прясната шпакловка, като го натиснете в хоросана. Коригирайте позицията на ъгъла вертикално и хоризонтално с помощта на ниво, като го натиснете по-дълбоко в разтвора, където е необходимо.
 • Оставя се разтвора да стегне и да се втвърди, така че ъглите да не се разместват по време на шпакловката.
 • С широка шпатула се нанася слой шпакловка върху наклона, като го притиснете към повърхността под ъгъл около 30 градуса и водите отдолу нагоре. След това отстранете излишъка. В същото време подчертайте ъгъла със стената.
 • Един слой шпакловка трябва да бъде не повече от 5-6 мм. Ако са необходими повече слоеве за изравняване и отстраняване на повърхностни дефекти, те се нанасят толкова, колкото е необходимо.
 • След изравняване изчакайте шпакловката да изсъхне и с шкурка, премахнете следите от шпатулата.
 • Завършете работата, като изгладите равнината с тънък, не повече от 1 мм, слой завършваща шпакловка. След като изсъхне и се фугира с тънка шкурка.

Специалистите по довършителни работи препоръчват на собствениците на прозорци и врати да добавят още един междинен етап към този набор от работи. След изравняване на наклона е необходимо да подчертаете тънък жлеб с шпатула в ъгъла, между него и рамката на прозореца.