Реденето на ламинат и паркет остава важна област на дейност. Една от най-популярните услуги за довършителни и ремонтни дейности изисква повишено внимание, тъй като издръжливостта на пода, текущото му състояние значително влияе върху качеството на живот.

Модерният под има редица предимства:

 • Полагането на ламинат и паркет е едновременно удобно и практично решение поради високото качество и масовото разпространение на методите за обработка на суровините;
 • Подовото покритие сега е много по-лесно за монтиране, отколкото преди, поради което трудът и разходите са намалели;
 • Устойчив на външни влияния – слънчева светлина и влага;
 • Лесен за поддържане;
 • Широка гама от цветове и дизайнерски форми;
 • Възможността за безопасно допълнително монтиране на подово отопление.

Експертите често ги характеризират към определен клас. Те са разделени на две основни категории – за жилищни и търговски сгради. Съгласно тези категории има три класа:

21 – 23. Отнася се за жилищни помещения. Ако първият от тях предполага малка проходимост в стаята, тогава последният – висок.

Срокът на експлоатация е от една година до няколко години, в зависимост от условията на работа и конкретния избран материал. Друго нещо е материалът за обществени и търговски помещения, който може да продължи до 20-25 години.

31 – 33. Често се използва в оживени магазини и офиси, което ни най-малко не пречи да го закупите за дома. Вярно е, че цената му ще бъде малко по-висока.

Паркетната дъска също има своя собствена условна градация, при която ключовият показател е устойчивостта на покритието към интензивността на употреба. Класификации за определяне по външния им вид. Има градация:

 • обикновени (възлите достигат диаметър 0,5 см, възможни са разхлабеност и разлики в цвета;
 • натурални (възли с диаметър до 0,3 см);
 • селектирани (най-висок клас, еднаквостта на шарката и цвета е близка до най-възможната, липса на възли);
 • радиален или основен (най-висок клас, еднородността на цвета и шарката е ограничена, паркетната дъска се избира само по радиален разрез).

Редене на ламинат върху паркет

По правило в два случая е необходимо да се постави върху паркета:

 • ако дъската е нерационална за възстановяване;
 • ако условията за дървото е с: висока влажност или рязка промяна на температурата.

Полагане на ламиниран паркет върху подово отопление

Много важен момент в монтажните работи са действията с основата. Повърхността трябва да е изключително равна, в противен случай дори външно красивият под може да разочарова клиента при първото използване.

Ако заложите на услугите на специализирана фирма, майсторите ще коригират недостатъците, по-специално широко разпространения проблем е скърцането. Това е свързано с неравномерното разположение на основата. Топлият под е особено чувствителен към това. Сама по себе си процедурата за полагане е доста тънка, необходима е точност и необходимото внимание.

Чувствайте се свободни да се консултирате с експертите. В този случай цената на полагане на ламинат може да бъде значително по-ниска, отколкото при грешни изчисления.