Рязането на дървета има следните цели:

  • отстраняване на сухи, повредени клони, които го загрозяват и допринасят за образуването на хралупи;
  • рязане на короната на дърветата, отстраняване на пречещите клони, просветляване, което подобрява растежа;
  • запазване на предварително придадените форми и размери на короната;
  • намаляване на короната, подмладяване на растенията.

Рязането на дървета трябва да се извършва от квалифицирани работници по озеленяване под ръководството на бригадир. При подрязване е необходимо да се вземат предвид биологичните особености на вида на растежа и развитието на растенията, формата на короната и динамиката на възрастовата й променливост, вида на разклоняването, възможността за събуждане на спящи пъпки и способност да понася резитба.

В резултат на резитбата растенията претърпяват промени в съотношението на общата маса на короната и корените. Броят на всмукателните корени започва да се увеличава. Това допринася за притока на хранителни вещества в органите на растителния организъм, подобрява въглехидратната и азотната обмяна, синтеза на органични съединения и водния режим.

Рязане на храсти.

При храстите, както и при дърветата, има три вида резитба: формоване, санитарно и подмладяващо.

Целта на формиращата резитба е да се създаде изкуствена форма на храста, да се поддържа тази форма в зададените параметри и да се засили растежът на страничните издънки. Необходимо е да се вземе предвид биологията на растежа и развитието на растенията.

„Жив плет“ от млади храсти се изрязват 1-2 пъти през вегетационния период. В началото на пълното развитие на храстите честотата на подрязване се увеличава до 4 … 6 пъти (за бавно растящи – до 3 пъти). Първата резитба се извършва през март-април, преди разпадането на пъпките, следващата – тъй като яснотата на напречния профил се губи. Свободно растящите живи плетове не се нуждаят от систематично подрязване, изрязват се само стари клони, удебелявайки храста.

Санитарното подрязване се извършва за отстраняване на изсъхнали, повредени, болни издънки и клони. Извършва се ежегодно през целия вегетационен период.