Условно всички хамалски фирми могат да бъдат разделени на три групи:

  1. Има големи хамалски фирми, които си сътрудничат с компании и организации, които транспортират големи товари. Такива хамалски фирми се отличават с голям брой служители, широк и разнообразен автопарк.
  2. Средните хамалски фирми са най-често срещаната категория. Услугите им се използват от собственици на офиси до обикновени граждани. Предимствата на тези фирми са висококвалифицирани служители, наличието на собствени автомобили и индивидуален подход към клиента.
  3. Бригади от наети товарачи, които може да откриете чрез обяви в интернет. Единственото предимство на такива екипи е ниската цена на услугите, но е невъзможно да се получи гаранция за качество: най-често те работят без сключване на споразумение с клиента.

Къде са необходими услугите на хамалите?

Отговорът е очевиден – при преместване: апартамент, офис, провинция, индустрия. Професионалистите ще се справят с работата с всякаква сложност. Не се заблуждавайте и си мислете, че задачата на хамалите е само да изнесат мебелите от стаята, да ги натоварят в колата и при пристигане на местоназначението да ги поставят на пода. Специалистите предоставят много по-широка гама от услуги, като всъщност поемат изцяло цялата трудност по организирането и провеждането на преместването.

  • Демонтаж и опаковане на мебели. Една от най-важните задачи при транспортирането на обемисти и ценни пратки. Клиентът вече не трябва да се тревожи как ще се справи с разглобяването на обемист диван или опаковането на чуплива електроника – професионалистите ще направят всичко вместо него.
  • Изваждане на всякакви неща. На пръв поглед това е най-лесният етап от преместването, но непрофесионализмът може да доведе до непоправими последици. Опитните хамали използват специални приспособления за това – такелажни ленти, сапани и колички.
  • Зареждане. Много зависи от това колко компетентно е направено, включително скоростта на работа (и следователно общата сума, която ще трябва да бъде платена за преместването) и безопасността на имуществото.
  • Доставка. Професионалните фирми превозват товари на клиентите със специално оборудвани автомобили с мека вътрешна тапицерия и крепежни елементи. Спедиторът е отговорен за безопасността на имуществото.
  • Разтоварване и повдигане от пода. Не всички къщи разполагат с товарни асансьори. Друг проблем е ширината на стълбите и стълбищните клетки. Следователно хамалите трябва да извършат много сложни маневри, за да внесат мебел в стаята без повреда – особено ако не е сгъваема. Професионалните хамали знаят всички тайни на разтоварването и плъзгането.
  • Разопаковането и сглобяването е огромен плюс на преместването с хамалска компания. Хамалите не само ще вдигнат всичко до етажа, но и ще го разопаковат, ще сглобят мебелите и освен това ще ги подредят в съответствие с инструкциите на клиента.